Cultuur en muziek
Door: Oetske
Blijf op de hoogte en volg Oetske
11 Juli 2022 | IJsland, Akureyri
Zaterdag, 9 juli, Siglufjordur, 14 gr, 8,5
Niet zo erg goed geslapen. Het ontbijt samen met Siebold en Christ’l (zo schrijf je dat dus). Gewoon ontbijt, niet overdreven. Ik vroeg aan hun:Mochten jullie ook even uit je cel? Maar dat begrepen ze niet echt. Hun kamer was wel klein maar och, best ok. Wij vertelden van onze kamer van 2 bij 2,2. Christ’l ging even mee kijken. Nou wat erg, zei ze ook. Ik mee naar hun kamer. Nou die was riant te noemen vergelekenbij de onze. En dan te bedenken dat we eigenlijk, volgens de eerste beschrijving van Voigt, in hotel Siglo hadden moeten verblijven een prachtig hotel verderop in het stadje. Nou ja, we zullen het wel melden bij Voigt. We gingen eens even bekijken wat we zouden doen. Eerst maar eens een keer echt aan de wandel. Er schijnt een mooi pad met waterval te zijn. Nou dat hadden we best snel gevonden. Mooie wandeling. Beetje stijgen maar niet te steil. Langs een mooie waterval en heel veel kleine stroompjes. Boven in de berg warenafrasteringen. Die dienden niet om mensen tegen te houden maar lawines. In het verleden waren er wel mensen omgekomen. Tja, je hebt er nu geen idee van hoe het er hier s winters uitziet. Ik las dat ze hier elke winter ingesneeuwd zaten. Daarom hebben ze tunnels gemaakt om het toegankelijker temaken. Een van die tunnels zijn we gisteren doorgekomen. Best eng. Eenbaanstunnel. En dan 2 tegenliggers. Ja, hoe dan? Er zijn wel uitsparingen maar daar hadden die auto’s geen gebruik van gemaakt. Dus passen en meten en elkaar op 2 cm passeren. Poe. Maar goed, wij hadden een leuke wandeling. Toen we weer beneden aankwamen zagen we wat bedrijvigheid bij de kerk? Een trouwerij? Nee, we zagenjongelui met een muziekinstrument. Gevraagd aan een man die erbij stond. Wat gaat er gebeuren. Nou het was het IJslands jeugd symfonieorkest en ze gingen repeteren voor het concert van morgen. Mogen we meeluisteren/kijken? Ja als je 1000 kronenbetaalt zei hij lachend. Het bleek de dirigent te zijn. We keken dus. En het was toch mooi. Een solovioliste en orkest. Ze speelden echt iets Scandinavisch vonden we. Nou ja, later bleek het the lark ascending te zijn van n no Williams dus echt Engels. Soliste was SolveigVaka Eythorsdottir. Een poos geluisterd. Morgen is het echte concert maar dan zijn wij hier niet meer. Op onze ‘cel’ even gegeten. daarna naar het haringmuseum. Niet dat daar onze eerste interesse ligt maar omdat het er nou eenmaal is hier. Maar, het moet gezegd, het was heel interessant. Het museum besloeg drie gebouwen. In een was een complete haven nagebouwd inclusief kotters en sloepen. De andere gebouwen vertelden de opkomst en neergang van een eens zo bloeiende bedrijfstak. 50 % van het nationaal inkomen was tussen 1900 en 1960 aan de haringvangst te danken. Anders was het nooit zo welvarend land geweest. Maar doordat de haring een andere koers koos en natuurlijk door overbevissing was het einde verhaal. Hele machines stonden nog opgesteld. Daarmee werd vismeel en haringolie gemaakt. Waar gebruikten ze die olie dan voor? In allerlei producten, boter, verf, brillantine, veevoer, cosmetica enz. In de oorlog hadden de geallieerden opslagtanks voor olie gebombardeerd. Waarom? De Duitsers maakten er glycerine van en dat werd gebruikt als springstof. Mooi, dat was weer het weetje van de week. Verder maar. Het was stralend weer geworden dus……tijd voor een ijsje, onze eerste hier. Aan het fjord opgegeten en ook nog gepuzzeld. En toen was het weer tijd voor muziek. Deze week is het Siglofjordur folk music festival. Vandaar al die muziek. We gingen naar een uitvoering van een gedicht “op traditioneel IJslandse muziek gezet’ geleid door Ragnheiduŕ Olafsdottir. Het zat helemaal vol. Best eentonige muziek, om beurten zong men wat. Verschillende keren werd er, tegelijk, hartelijk gelachen dus het zal wel erg leuk geweest zijn. We waren de enige niet-ijslanders. Deze vakantie nog niet eerder zoveel IJslanders bij elkaar gezien. Toch raar dat je echt niks van die taal maken kan. Het was zulk mooi weer dat we maar weer hetzelfde terrasje als gisteren namen. En ook hier veel Siglufjordurers. Zaterdag he en mooi weer. Allemaal korte broeken. Ik ook shirtje. 15 gr, jaja. Om half 7 hadden we afgesproken om in hethotel te eten. Nou het eten beviel 100 keer beter dan de kamer. Lam op zijn marokkaans in een tajin. We vonden het alle vier erg lekker. Wij hadden een soort sorbet na. Echt lekker. Het was ook erg gezellig. Om elf uur wilden we net naar bed maar …..hoorde ik, daar nou weer zingen? Ja volgens het programma was er ook tussen 11 en 12 nog wat te doen in het kerkje. Dus wij erheen. Maar nee, de deur zat dicht. Dus dat was het niet. Verderop in een tuin waren mensen aan het zingen. Dus daarheen. Nou het was prachtig. Ook IJslands. Ze wenkten of we mee wilden doen. Nee, maar niet. Iemand kwam naar ons toe en zei iets. Toen ik haar niet begreepzei ze Islandi? Nee dus. Ze sperde haar ogen opeen van schrik, ze sprak bijna geen Engels maar ze vonden het leuk dat we het mooi vonden. Ze hoorden waarschijnlijk ook bij het festival. Nou genoeg cultuur dus vandaag. Er speelden om 23.45 nog kinderen op straat. Het was nog licht he.
Zondag, 10 juli Akureyri, 16 gr. 7,5
Laatste ontbijt van onze vakantie. Morgen moeten we er zelf voor zorgen. Siebold is vandaag jarigg maar vergeten te feliciteren. Later in een appje gedaan. Om 9.45 weg. Eerst getankt uiteraard. Er waren 2 campers voor ons met tanken en die bleven ook een hele poos voor ons rijden. En langzaam! Heel hinderlijk. Ik kon er niet langs. Maar, i, had er ook profijt van. Weoesten 3 tunnels door, van 4, 7 en wwer 4 km. Die laatste was weer een eenbaanstunnel. En dan rijdt het met 2 van die grote dingen voor je toch wat rustiger. Tegenliggers wachten dan wel. Het was weer een mooie weg langs diverse fjorden. Niet zo ver. We hoefden maar 76 km. Het was inmiddels 18! Gr. Onderweg bij een benzinestation een lekker broodje als lunch gekocht want hier zijn de winkels op zondag nog wel gesloten. We waren dus best vroeg in Akureyri. Geen jas nodig. De stad bekeken. Tweede stad van het land, nounou. 18000 inwoners. De kathedraal was van dezelfde architect als die in Reykjavik. Dat was goed te zien.Ook op een heuvel. We konden er helaas niet in. Dan de botanische tuin. Ook heel mooi. Grappig, je zag er de bloemen en planten die bij ons in mei gebloeid hebben. Sering, gouden regen, iris enz. Jammer genoeg ons broodje in de auto gelaten; hadden we daar mooi op kunnen eten. Verder de “stad” bekeken. Er was eenbibliotheek annex lunchroom annex viking souvenirwinkel open. Maar geen glaasjes van Akureyri. We hebben er 3 deze vakantie. Toen we terug naar de auto liepen begon het te regenen. Hebben we nauwelijks gehad eerder. Maar goed, het broodje in de auto opgegeten en daarna naar ons verblijf. Maar we waren natuurlijk te vroeg en ons appartement was nog niet klaar. Het regende nu flink. In de autogepuzzeld tot we erin konden. Nou mooi hoor, zeker na gisteren. Een studio met……..eigen prive hottub. Nou leuk zeg. Uitzicht op t fjord. Met een schakelaar ,on je hemvullen, stopte vanzelf. Lux hoor. Verder ooknog deel finale Wimbledon en voetbal gezien. De koffers opnieuw ingepakt. Waar heb je je schoenen, zei Peter. Nou die zitten toch in de rugtas? Nee dus. Nou ja, ik had, buiten de bergschoenen, nog een paar in de koffer. De kleine verrekijker zien we ook nergens. Dus dat zijn de verliezen deze reis. Valt mee, kan erger.Ou ja, morgen nog. Ik ging vanavond nog een keer in de tub. Het zou nog mooier zijn als je ook nog het noorderlicht boven je had maar ja dan moet je niet in de zomer gaan. Dus morgen 10 uur vertrekken we. Eerst auto inleveren. En laten we nu op t allerlaatst vergeten zijn om hem helemaal vol te tanken. Dan maar ietsje minder. We hebben 3500 km gereden.